محله‌ها باید به کانون پیشگیری، مشارکت و توانمندسازی اجتماعی تبدیل شوند/تحول اجتماعی از محله‌ها آغاز می‌شود

در جلسه شورای هماهنگی تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مازندران که با حضور علی‌اصغر حسینی مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی مازندران و اعضای شورای هماهنگی رفاه استان به میزبانی اداره کل بهزیستی مازندران برگزار شد، رقیه رحمانی مدیرکل بهزیستی استان با تشریح رویکردهای جدید این سازمان در دولت چهاردهم، محله‌محوری را یکی از پایه‌های تحول در خدمات اجتماعی دانست و تاکید کرد: حل پایدار مسائل اجتماعی از متن محلات و با مشارکت مردم آغاز می‌شود و تحقق آن نیازمند عبور از حمایت صرف، حرکت به سمت توانمندسازی و پیشگیری و تبدیل ظرفیت دستگاه‌های رفاهی به یک شبکه منسجم برای حل مسائل اجتماعی است.

به گزارش روابط عمومی اداره کل بهزیستی مازندران؛ رقیه رحمانی، مدیرکل بهزیستی استان، در این جلسه با تشریح رویکردهای سازمان بهزیستی در دولت چهاردهم اظهار کرد: بهزیستی تلاش کرده است از یک رویکرد صرفا حمایتی، به سمت توانمندسازی، پیشگیری، محله‌محوری و مشارکت اجتماعی حرکت کند؛ رویکردی که هدف آن ارائه خدمات مؤثرتر، نزدیک‌تر و متناسب‌تر با نیازهای واقعی جامعه است.

وی با تاکید بر اهمیت محله‌محوری در سیاست‌های اجتماعی افزود: خدمت‌رسانی اجتماعی نباید صرفا پشت میز انجام شود، بلکه باید به متن جامعه و محلات منتقل شود. هر محله دارای مسائل، ظرفیت‌ها، سرمایه اجتماعی و ویژگی‌های خاص خود است و زمانی می‌توان برای حل مسائل اجتماعی برنامه موثر داشت که این ظرفیت‌ها به‌صورت دقیق شناسایی و فعال شوند.

رحمانی ادامه داد: افزایش حضور میدانی بهزیستی و نزدیک کردن خدمات به محل زندگی مردم، به‌ویژه در مناطق کم‌برخوردار و روستایی، یکی از جهت‌گیری‌های مهم ماست؛ چرا که شناخت مسائل واقعی مردم، نیازمند ارتباط مستقیم با جامعه و حضور در میدان است.

مدیرکل بهزیستی مازندران، توسعه مشارکت‌های مردمی و مسئولیت اجتماعی را یکی دیگر از محورهای مهم این رویکرد عنوان کرد و گفت: ظرفیت خیرین، گروه‌های جهادی، سازمان‌های مردم‌نهاد و بنگاه‌های اقتصادی باید به‌صورت هدفمند در مسیر حل مسائل اجتماعی به کار گرفته شود.

وی افزود: در رویکرد جدید، مردم صرفاً دریافت‌کننده خدمات نیستند، بلکه باید به‌عنوان بخشی از ظرفیت حل مسئله دیده شوند و سرمایه اجتماعی موجود در محلات برای پیشگیری از آسیب‌ها و توانمندسازی خانواده‌ها فعال شود.

«سلام؛ سلامت اجتماعی محله‌محور»؛ تجربه‌ای برای حضور موثر در محلات

رحمانی با اشاره به اقدامات انجام‌شده در استان مازندران برای عملیاتی کردن رویکرد محله‌محوری گفت: طرح «سلام؛ سلامت اجتماعی محله‌محور» یکی از نمونه‌های این رویکرد است که با هدف حضور موثر بهزیستی در محلات، شناسایی ظرفیت‌های محلی، پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و فعال‌سازی سرمایه اجتماعی دنبال می‌شود.

وی تصریح کرد: در این طرح تلاش می‌شود ظرفیت‌های موجود در هر محله شناسایی شود و از توان مردم و مجموعه‌های محلی برای پیشگیری از آسیب‌ها و ارتقای سلامت اجتماعی استفاده شود.

مدیرکل بهزیستی مازندران خاطرنشان کرد: محله‌محوری زمانی می‌تواند به یک رویکرد موثر تبدیل شود که مردم، گروه‌های اجتماعی و ظرفیت‌های بومی هر منطقه در فرآیند شناسایی مسائل و ارائه راهکار مشارکت داشته باشند.

حرکت از حمایت مستمر به سمت توانمندسازی

رحمانی با اشاره به ضرورت تغییر نگاه در ارائه خدمات به جامعه هدف گفت: تمرکز بیشتر بهزیستی بر توانمندسازی به این معناست که حمایت‌ها تا حد امکان باید در مسیری قرار گیرد که به افزایش استقلال اجتماعی و اقتصادی افراد منجر شود.

وی افزود: حوزه‌هایی همچون اشتغال، مسکن، معیشت و استقلال اجتماعی، نیازمند برنامه‌هایی هستند که بتوانند افراد و خانواده‌ها را از وابستگی مستمر به سمت توانمندی و استقلال هدایت کنند.

پیشگیری و مداخله زودهنگام؛ اولویت دیگر بهزیستی

مدیرکل بهزیستی مازندران همچنین تقویت خدمات پیشگیرانه و مداخله زودهنگام را از دیگر محورهای مهم فعالیت بهزیستی عنوان کرد و گفت: در حوزه‌هایی مانند آسیب‌های اجتماعی، سلامت روان، خانواده، کودکان، سالمندان و افراد دارای معلولیت، هرچه مداخلات زودتر و هدفمندتر انجام شود، امکان پیشگیری از شکل‌گیری یا تشدید آسیب‌ها افزایش پیدا می‌کند.

رحمانی همچنین بر توجه جدی‌تر به حقوق افراد دارای معلولیت و مناسب‌سازی تاکید کرد و افزود: تحقق دسترسی برابر برای افراد دارای معلولیت، موضوعی فرابخشی است و نیازمند همکاری و پیگیری همه دستگاه‌های اجرایی است.

ضرورت حرکت به سمت مدیریت داده‌محور

وی با اشاره به اهمیت مدیریت داده‌محور اظهار کرد: منابع در حوزه اجتماعی محدود است و باید تلاش کنیم منابع موجود به برنامه‌هایی اختصاص پیدا کند که اثر اجتماعی آنها قابل سنجش باشد.

رحمانی افزود: ارزیابی عملکرد و تصمیم‌گیری مبتنی بر داده باید به ما کمک کند برنامه‌های اثربخش را تقویت و از موازی‌کاری و صرف منابع در برنامه‌هایی که خروجی مشخصی ندارند، جلوگیری کنیم.

شورای هماهنگی رفاه؛ از هماهنگی تا حل مسئله

مدیرکل بهزیستی مازندران در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر ضرورت همکاری بین دستگاهی گفت: بسیاری از مسائل اجتماعی، صرفا مسئله بهزیستی نیست و برای حل آنها باید ظرفیت همه دستگاه‌های عضو شورای هماهنگی رفاه در کنار یکدیگر قرار گیرد.

وی تصریح کرد: شورای هماهنگی رفاه باید از یک شورای هماهنگ‌کننده به شورایی برای حل مسائل اجتماعی تبدیل شود.

رحمانی افزود: برای تحقق این هدف، باید تقسیم کار روشن میان دستگاه‌ها شکل بگیرد، از ظرفیت همه دستگاه‌های عضو شورا استفاده شود و مصوبات نیز با رویکردی نتیجه‌محور مورد پیگیری قرار گیرند.

وی ادامه داد: هدف از برگزاری جلسات نباید صرفا طرح موضوع و اتخاذ تصمیم باشد؛ بلکه باید برای مسائل مشترک، برنامه مشترک تعریف شود، مسئولیت هر دستگاه مشخص باشد و در نهایت بتوانیم نتیجه اقدامات را در میدان و در زندگی مردم مشاهده و ارزیابی کنیم.

تعاونی‌های محله‌محور؛ فراتر از یک ساختار اقتصادی

رحمانی در ادامه با اشاره به ظرفیت تعاونی‌ها گفت: تعاونی‌های محله‌محور را نباید صرفا یک ساختار اقتصادی ببینیم، بلکه این تعاونی‌ها می‌توانند به ابزاری برای توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی محلات تبدیل شوند.

وی افزود: اگر ظرفیت‌های انسانی، اقتصادی و اجتماعی هر محله به‌درستی شناسایی و سازماندهی شود، تعاونی‌های محله‌محور می‌توانند زمینه‌ساز ایجاد اشتغال، افزایش مشارکت مردم، تقویت سرمایه اجتماعی و ارتقای توان اقتصادی خانوارها باشند.

مدیرکل بهزیستی مازندران تاکید کرد: پیوند میان محله‌محوری، مشارکت مردم و ظرفیت تعاونی‌ها می‌تواند زمینه شکل‌گیری مدل‌های جدیدی از توانمندسازی اجتماعی و اقتصادی را فراهم کند و مردم را در فرآیند حل مسائل محله خود بیش از گذشته مشارکت دهد.

ضرورت شکل‌گیری شبکه منسجم خدمات رفاهی

رحمانی در پایان با تاکید بر اینکه بهزیستی به‌تنهایی نمی‌تواند مسائل اجتماعی را حل کند، گفت: انتظار ما این است که شورای هماهنگی رفاه به یک قرارگاه واقعی هم‌افزایی اجتماعی تبدیل شود؛ به این معنا که ظرفیت هر دستگاه در کنار ظرفیت سایر دستگاه‌ها قرار گیرد و برای مسائل مشترک، برنامه مشترک و خروجی قابل اندازه‌گیری داشته باشیم.

وی خاطرنشان کرد: هدف نهایی این است که مردم خدمات دستگاه‌های رفاهی را نه به‌صورت جزیره‌ای، بلکه به‌عنوان یک شبکه منسجم حمایت، پیشگیری و توانمندسازی تجربه کنند.

مدیرکل بهزیستی مازندران تاکید کرد: دستاورد مهم دولت چهاردهم در حوزه بهزیستی، تقویت نگاه اجتماعی و حرکت از حمایت صرف به سمت توانمندسازی، پیشگیری، مشارکت و محله‌محوری است و امروز انتظار ما از شورای هماهنگی رفاه این است که این نگاه را از سطح شعار به همکاری عملیاتی میان دستگاه‌ها، تقسیم کار مشخص و نتایج قابل اندازه‌گیری تبدیل کند.

کد مطلب 206985

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 3 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد