هنرمندان دارای معلولیت نباید پشت درهای بسته فرصت‌های هنری بمانند

دیرکل بهزیستی خراسان رضوی در آیین اختتامیه دومین جشنواره منطقه‌ای فیلم «فرانک» در کاشمر، با تصریح بر این مهم که «هنرمندان دارای معلولیت نباید پشت درهای بسته و در انزوا بمانند»، تأکید کرد: توانمندسازی این قشر فراتر از ابعاد حمایتی، در گروی فراهم‌سازی بستر مناسب برای بروز و ظهور توانمندی‌های هنری آنان است؛ بر همین اساس، با تأسیس دبیرخانه هنر و راه‌اندازی هشت خانه هنر روستایی، این استان میزبان سومین رویداد هنری خود با رویکرد تمرکززدایی و توسعه عدالت فرهنگی بوده است.

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی، بیان کرد: در این مدت یک جشنواره موسیقی در شهرستان خواف و دو جشنواره فیلم برگزار کرده‌ایم و در ماه‌های آینده نیز دومین جشنواره موسیقی را در شهرستان نیشابور برگزار خواهیم کرد.

وی اظهار کرد: رویکرد ما این بوده که برگزاری این برنامه‌ها را به شهرستان‌ها واگذار کنیم؛ چراکه معمولاً چنین مراسمی بیشتر در مشهد برگزار می‌شود و سهم شهرستان‌ها از این رویدادها کمتر بوده است. هدف ما این هست که افراد دارای معلولیتی که در شهرستان‌ها فعالیت می‌کنند، امیدوارتر باشند و بدانند که جشنواره‌ها و رویدادهای هنری در منطقه و شهر خودشان نیز برگزار خواهد شد.

هنرمندان دارای معلولیت نباید پشت درهای بسته فرصت‌های هنری بمانند

برجی با تأکید بر اهمیت تمرکززدایی در برگزاری رویدادهای هنری خاطرنشان کرد: یکی از چالش‌های حوزه معلولیت در گذشته این بود که افراد دارای معلولیت توانمند می‌شدند اما آموزش یا توانبخشی مناسب دریافت می‌کردند، اما امروز یکی از چالش‌های مهم ما این است که هنرمندان دارای معلولیت و جامعه هدف ما، با وجود توانمندی‌هایی که به دست می‌آورند، فرصت تجربه و ارائه و معرفی آثار خود را پیدا نمی‌کنند.

وی ادامه داد: بارها شاهد بوده‌ایم که این عزیزان با وجود برخورداری از توانمندی و استعداد، نه سالن مناسبی در سطح شهر در اختیار داشته‌اند و نه جشنواره مناسبی در سطح استان یا کشور به ‌طور ویژه برای آنان برگزار شده است و این وضعیت به‌ تدریج، موجب بی‌انگیزگی آنان شده و باعث شده است نتوانند هنر و استعدادی را که در وجودشان شکل گرفته، به‌ درستی ادامه دهند و به مرحله ظهور و بروز برسانند.

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به اولویت‌های این سازمان در زمینه توسعه فعالیت‌های هنری بیان کرد: یکی از اولویت‌های سازمان بهزیستی، راه‌اندازی خانه هنر روستایی در سطح استان بوده است که تاکنون ۸ خانه هنر با این نگاه که فضای مناسبی برای فعالیت هنرمندان فراهم شود راه‌اندازی شده‌اند؛ در همین مسیر، کارگاه‌های آموزشی ویژه هنر درمانی برای مراکز روزانه و توانبخشی برگزار کرده‌ایم.

برگزاری رویدادهای آینده در کاشمر نیازمند مناسب‌سازی و استانداردسازی سالن‌هاست

وی افزود: هدف ما از این اقدامات آن است که شرایط مناسب‌تری برای هنرمندانی فراهم شود که به‌ نوعی دارای معلولیت و محدودیت هستند. البته ما متولی مستقیم هنر یا ورزش نیستیم، اما همراهان و حامیان ما در حوزه ورزش، جوانان، هنر و فعالیت‌های فرهنگی همواره کنارمان بوده‌اند و از برنامه‌های ما حمایت کرده‌اند.

برجی تصریح کرد: اصل موضوع این نیست که صرفاً نگاه حمایتی به حوزه هنر، ورزش یا توانمندسازی افراد دارای معلولیت داشته باشیم؛ بلکه می‌خواهیم فضاهایی ایجاد کنیم تا هنرمندان و ورزشکاران ما بیشتر دیده شوند و بتوانند توانایی‌های خود را در میدان عمل نشان دهند.

وی با ابراز خرسندی از حضور هنرمندان در جشنواره کاشمر گفت: هنرمندانی از استان‌های دیگر نیز به شهرستان کاشمر آمدند. این اتفاق برای ما به معنای اجتماعی ‌شدن فعالیت‌ها و در دسترس قرار گرفتن فرصت‌های فرهنگی و هنری است.

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی در ادامه با اشاره به ضرورت تداوم جشنواره در کاشمر اظهار کرد: قول می‌دهیم سال آینده نیز رویدادی در کاشمر برگزار کنیم؛ اما برای تحقق این هدف باید سالن مناسب‌سازی شود و مکان استانداردتری در اختیار داشته باشیم.

وی افزود: قطعاً فراهم‌ کردن چنین امکاناتی ما را به شهرهای دوستدار افراد دارای معلولیت و شهرهای دوستدار سالمندان نزدیک‌تر می‌کند. تا زمانی که این رویدادها، فضاها و استانداردهای لازم فراهم نشوند، حتی اگر افراد دارای معلولیت را توانمند کنیم، باز هم فضایی برای ارائه توانمندی‌های آنان وجود نخواهد داشت.

آسیب‌ دیدن عزت‌نفس، افراد دارای معلولیت در جامعه نگران کننده است

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی تأکید کرد: آنچه بیش از هر موضوع دیگری در حوزه معلولیت نگران ‌کننده است، آسیب‌ دیدن عزت‌نفس، حرمت نفس و اعتماد به ‌نفس افراد دارای معلولیت در جامعه است؛ موضوعی که بخشی از آن به عملکرد خود ما در بهزیستی بازمی‌گردد. همچنین نگاه نادرست و تصورات غیرواقعی جامعه نسبت به افراد دارای معلولیت، به‌ ویژه هنرمندان دارای معلولیت، از جمله مسائلی است که باید برای اصلاح آن تلاش کنیم.

مهدی برجی، ۲۹ مهرماه در اختتامیه دومین جشنواره منطقه فرانک که در کاشمر برگزار شد، با تأکید بر ضرورت فراهم‌ کردن فرصت‌های برابر برای هنرمندان دارای معلولیت، گفت: توانمندسازی این افراد تنها به آموزش و توانبخشی محدود نمی‌شود، بلکه باید فرصت تجربه، ارائه آثار، حضور در رویدادهای هنری و دیده ‌شدن استعدادهای آنان نیز فراهم شود.

وی با اشاره به برنامه‌های هنری این اداره کل اظهار کرد: سال گذشته یکی از نخستین اقداماتی که انجام دادیم راه‌اندازی دبیرخانه هنر در اداره کل بهزیستی استان بود، از سال گذشته تاکنون این سومین رویداد هنری ماست.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با تأکید بر اینکه هنرمندان دارای معلولیت نباید پشت درهای بسته بمانند، از راه‌اندازی ۸ خانه هنر روستایی در استان با هدف فراهم‌سازی فضای آموزشی و هنرمندی خبر داد و بر ضرورت مناسب‌سازی سالن‌های شهری برای تداوم میزبانی شهرستان‌ها از رویدادهای فرهنگی تأکید کرد.


وی با انتقاد از توجه محدود نظام تعلیم و تربیت به ابعاد مختلف رشد کودکان اظهار کرد: متأسفانه در نظام تعلیم و تربیت ما نگاه غالب بیشتر بر آموزش متمرکز است. والدین تربیت را بیشتر از منظر شناخت و آموزش می‌بینند و کمتر به مسائلی توجه می‌شود که به خصوص در تقویت اعتماد به ‌نفس معلولان و کودکان اثربخش هستند.

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به برگزاری جشنواره‌های مختلف هنری در کشور بیان کرد: جشنواره‌های مختلفی در کشور در حوزه هنرمندان و افراد دارای معلولیت برگزار می‌شود. هرچقدر این فیلم‌ها قوی‌تر باشند و آثار و کارهای هنری با کیفیت بهتری ارائه شوند، قطعاً هنرمندان و حتی کارگردانانی که در این حوزه فعالیت می‌کنند، می‌توانند تأثیرگذاری بیشتری داشته باشند.

۶۳ هزار نفر دارای معلولیت جسمی حرکتی در خراسان رضوی

وی افزود: آمار افراد دارای معلولیت در جامعه بسیار قابل توجه است. به طوری که فقط در سطح استان خراسان رضوی، ۶۳ هزار نفر دارای معلولیت جسمی‌حرکتی هستند. وقتی این افراد می‌بینند که یک هنرمند دارای معلولیت شخصاً ساز می‌نوازد و با وجود مشکلات و محدودیت‌ها فعالیت هنری انجام می‌دهد، این موضوع می‌تواند برای سایر افراد نیز امیدبخش باشد.

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: حتی فرد دارای معلولیتی که در خانه نشسته است، با دیدن این هنرمندان می‌تواند اعتماد به ‌نفس پیدا کند و به این باور برسد که او نیز می‌تواند با وجود محدودیت‌هایی که دارد، به سمت هنر حرکت کند.

وی با تأکید بر آثار اجتماعی هنر و ورزش گفت: شاید از طریق هنر و ورزش، افراد کمتری مستقیماً به اشتغال برسند، اما این فعالیت‌ها به تقویت عزت‌نفس آنان کمک می‌کند تا خود را به‌ عنوان فردی اثربخش در جامعه ببینند، مهارت‌های خود را بهتر ارائه کنند و با انگیزه بیشتری مسیر زندگی‌شان را ادامه دهند.

جشنواره‌های هنری فرصتی برای بهبود حال دل مردم در شرایط دشوار کشور

مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی با اشاره به شرایط دشوار کشور اظهار کرد: امیدوارم روزی برسد که حال کشور عزیزمان ایران خوب باشد؛ چراکه در حال حاضر حال مردم در ایران خوب نیست. با توجه به شرایط جنگی که رژیم غاصب و آمریکای جنایتکار بر ما تحمیل کرده و تحریم‌های ظالمانه، مردم با دشواری‌های بسیاری روبه‌رو هستند.

وی ادامه داد: برگزاری این رویدادهای هنری کمک می‌کند تا بتوانیم حال دل مردم و هم‌وطنانمان را با هنر بهتر کنیم. ما شرایط بسیار سختی را پشت سر می‌گذاریم و با وجود کمبود اعتبار، تلاش کردیم این دوره از جشنواره برگزار شود. با کمک و مدیریت منابع و امکانات موجود، کوشیدیم شرایطی فراهم کنیم تا حال دل مردم عزیز کشورمان بهتر شود.

برجی با تأکید بر جایگاه هنر خاطرنشان کرد: هنر تاج سر آفرینش است و می‌تواند در شرایط دشوار اجتماعی، زمینه‌ای برای امیدآفرینی، تقویت روحیه، افزایش اعتمادبه‌نفس و ایجاد ارتباط مؤثرتر میان افراد جامعه فراهم کند.

کد مطلب 215190

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد