به گزارش شهرآرانیوز دی ماه پارسال مرکز رصد جمعیت کشور سازمان ثبت احوال، تعداد ولادتهای ثبت شده برحسب چندقلوزایی در ۹ماهه سال ۱۴۰۲ را منتشر کرد. براساس آمارهای موجود در ۹ماهه اول پارسال ۲۹ هزار و ۷۲۸ مورد چندقلوزایی در کشور به ثبت رسیده که ۲۸ هزار و ۱۴۸ مورد دوقلو، ۱۵۰۶ مورد سه قلو، ۶۴ مورد چهارقلو و تعداد ۱۰ مورد پنج قلو بوده است.
به استناد این آمار حدود ۷.۳ درصد ولادتهای ثبت شده در ۹ ماهه پارسال مربوط به چندقلوزایی بوده که استانهای تهران با ۴ هزار و ۳۱۸ رویداد، خراسان رضوی با ۲ هزار و ۶۲۲ رویداد و خوزستان با ۲ هزار و ۳۵۱ رویداد بیشترین تعداد چندقلوزایی را در کشور به خود اختصاص داده اند.
مصائب چندقلوها
اگرچه اضافه شدن چند عضو به خانواده در ماهیت ذاتی خود خوشحالی و شادمانی شگرفی به همراه دارد، اما خانوادههای دارای فرزندان دوقلو و چندقلو معمولا از همان روزهای نخست تولد در تأمین هزینههای پوشک، خوراک و پوشاک، به ویژه در دوران شیرخوارگی و کودکی با مشکل مواجه میشوند؛ زیرا اگر قرار است در یک زمان در حالت عادی برای یک نوزاد فرضا یک پوشک یا سه پیمانه شیرخشک مصرف شود، حالا در شرایط وجود دو، سه یا چهارقلو این عدد -به نسبت- دو، سه یا چهار برابر میشود. درحقیقت افزوده شدن هرعضو جدید به خانواده اولین معنایش بالارفتن هزینههای سبد زندگی است و خانوادههایی که یکباره چندفرزند به جمعشان اضافه میشود، اگر زیر چتر حمایتی مؤثری از سوی نهادهای اجتماعی قرار نگیرند، در چالشی جدی گرفتار میآیند.
حمایت بهزیستی از خانوادههای دارای فرزند چندقلو
۱۴ اردیبهشت ماه پارسال بود که مدیرکل دفتر توانمندسازی خانواده و زنان سازمان بهزیستی گفته بود: خانوادههای دارای فرزند دوقلو در دهک درآمدی یک تا هفت و خانوادههای دارای فرزندان سه قلو و بیشتر، تحت پوشش خدمات بهزیستی قرار میگیرند.
نرجس اسعدی با اشاره به ارائه خدمات اجتماعی به خانوادههای دارای فرزندان چندقلو از سوی بهزیستی اعلام کرده بود: در سال گذشته حدود ۱۴ هزار خانواده دارای فرزند چندقلو تحت پوشش سازمان بهزیستی قرار گرفتند. این سازمان پس از ابلاغ قانون جوانی جمعیت، برای تحت پوشش قراردادن همه خانوادههای نیازمند دارای فرزند دوقلو و بیشترِ پشت نوبت دریافت خدمات از این سازمان اقدام کرد، به طوری که تعداد خانوادههای دارای فرزندان چندقلو تحت پوشش خدمات سازمان، با احتساب ۱۴ هزار خانواده جدید، از ۲۴ هزار خانواده در سال ۱۴۰۰ به ۳۸ هزار خانواده در سال ۱۴۰۱ افزایش یافت.
البته پیشتر هم بیان شده بود که خانوادههای دارای فرزندان دوقلو در دهک درآمدی یک تا هفت و خانوادههای دارای فرزندان سه قلو و بیشتر، بدون درنظرگرفتن دهک درآمدی میتوانند تحت پوشش خدمات سازمان بهزیستی قرار گیرند. در ادامه این خبر اعلام شده بود تسهیلاتی که در این طرح به خانوادههای دارای فرزندان چندقلو پرداخت میشود، عبارت اند از پرداخت مستمری ماهیانه، سهمیه شیرخشک نوزادان تا یک سال و ارائه خدمات مشاوره. علاوه براین خانوادههای کم درآمدی که در دهک یک تا سه قرار دارند، میتوانند از تسهیلاتی شامل کمک هزینه موردی مسکن، تسهیلات اشتغال، کمک هزینههای درمانی، تغذیه و... برخوردار شوند.
۱۳۸۶ دوقلوی تحت پوشش در مشهد
وضعیت خانوادههای دارای فرزند دوقلو و چندقلو در استان چگونه است؟ این خانوادهها در مشهد چگونه از چتر حمایتی بهزیستی برخوردار میشوند؟ این پرسشها را از مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی میپرسیم و مسعود فیروزی در این باره میگوید: ۴ هزارو ۲۱۷ خانواده دارای فرزند دوقلو تحت پوشش بهزیستی استان داریم که مستمری بگیر بهزیستی هستند. از مجموع این آمار ۱۳۸۶ خانواده دارای فرزند دوقلو در مشهد هستند.
فیروزی بیان میکند: در استان حدود ۲۷۰ خانواده دارای فرزند سه قلو و بالاتر داریم که حدود ۱۳۷ خانواده از این تعداد در مشهد تحت پوشش بهزیستی هستند.
او ادامه میدهد: اعتباری که هرماه به صورت مستمری به این نوع از خانوادهها ارائه میشود حدود ۴۸ میلیارد ریال در استان است. درعین حال اگر خانوادهها نیازهایی از قبیل کمک هزینه مسکن، درمان و اشتغال، آماده سازی شغلی و... داشته باشند، میتوانند از خدمات غیرمستمر استفاده کنند.
مدیرکل بهزیستی خراسان رضوی خانوادههای دارای فرزند دوقلو را شامل خانوادههایی میداند که در طیف دهک درآمدی یک تا پنج قرار دارند و میافزاید: این درصد درآمدی برای خانوادههای دارای فرزند سه قلو از دهک یک تا دهک هفت تعریف میشود.
تسهیلات بانکی
فیروزی اظهار میکند: در این میان اگر مادری سرپرست خانواده باشد، تسهیلات بانکی به منظور اشتغال به وی اعطا میشود. چنانچه این دسته از خانوادهها تمایل داشته باشند، میتوانند از کمک هزینه یا تسهیلات ودیعه مسکن هم استفاده کنند و درصورت خرید مسکن، بهزیستی استان تا ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار به صورت بلاعوض به آنها اعطا میکند.
وی در پاسخ به این سؤال که چنانچه نوزاد یا فرزندی از چندقلوها دارای معلولیت یا بیماری خاصی باشد، بهزیستی چگونه چتر حمایتی خود را برای این دسته از خانوادهها باز میکند، میگوید: چنانچه کودکی از یک خانواده معلول باشد یا بیماری صعب العلاج داشته باشد، از محل بخش توان بخشی یا همان حوزه بیماریهای خاص به خانوادهها کمک هزینه درمانی پرداخت میشود.
فیروزی تعداد زنان سرپرست خانوار تحت پوشش این سازمان را ۲۱ هزار خانواده اعلام میکند و میگوید: علاوه براین تعداد زن سرپرست خانوار در حدود ۱۰ هزار خانوار هم داریم که به صورت غیرمستمر از ما کمک میگیرند
نظر شما