نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی با هدف ارتقای سلامت روان سالمندان و ترویج فرهنگ سالمندی فعال در خانه فرهنگ تبریز گشایش یافت.

خبر صبح/ گروه جامعه/زهرا ژرفی مهر: بوم نقاشی، آینه‌ی تمام‌نمای زیست اجتماعی است؛ جایی که ذغال‌سیاه با خطوطی عمیق، چین‌وشکن‌های صورت سالمندان را به لبخندهای رهای جوانان گره می‌زند. در قاب این نمایشگاه، نه تنها تصویر، که روایت تداوم و پیوند میان‌نسلی نقش بسته است. گویی هر خط سیاه بر روی کاغذ، ردپای تجربه‌ای است که از کهن‌سالان به نسل نو منتقل می‌شود و این دقیقاً همان نقطه‌ی عزیمت سالمندی فعال در متن جامعه‌شناختی شهر است؛ گذار از نگاه تقلیل‌گرایانه به سالمندی و رسیدن به درک آن به مثابه‌ی فصلی برای شکوفایی آن است.

نمایشگاه گروهی هنرهای تجسمی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی، بازتاب همین پیوند عاطفی و اجتماعی است. رویدادی که در آن، خانه‌ی فرهنگ تبریز نه صرفاً به‌عنوان یک مکان جغرافیایی، بلکه به‌عنوان کانون تعامل شهروندان، بستری برای بازخوانی جایگاه سالمندان در بافت شهری و هنردرمانی فراهم آورده است؛ جایی که آثار، نه برای قضاوت، که برای درک عمیق‌تر چرخه‌ی زندگی و بازیابی منزلت سالمندان در بستر فرهنگ عمومی به تماشا گذاشته شده‌اند.

در این نمایشگاه که با همکاری بنیاد فرزانگان و اداره‌کل بهزیستی آذربایجان‌شرقی برگزار شده، آثار منتخب نقاشی و ماندالای هنرمندان پیشکسوت و جوان با رویکرد هنردرمانی به نمایش درآمده است.

در رسانه| نمایشگاه گروهی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی در تبریز گشایش یافت

هنر؛ ابزاری برای عبور از نگاه‌های سنتی به سالمندی

فرگل صحاف، مدیرکل بهزیستی آذربایجان شرقی، در حاشیه برپایی این نمایشگاه، بر اهمیت نقش هنر و فعالیت‌های خلاقانه در بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان سالمندان تأکید کرد.

وی با اشاره به ضرورت گذار از نگاه سنتی به سالمندی، خاطرنشان کرد: سالمندی نباید به معنای انزوا و بی‌تحرکی باشد؛ بلکه با تکیه بر فعالیت‌های هنری و فرهنگی، می‌توان این دوران را به دوران شکوفایی دوباره تبدیل کرد.

وی در ادامه افزود: هدف از برگزاری نمایشگاه‌های هنری، نه تنها نمایش توانمندی‌های سالمندان، بلکه بازشناسی نقش مؤثر آنان در جامعه و ترویج فرهنگ سالمندی فعال است. هنر می‌تواند به‌عنوان ابزاری قدرتمند برای افزایش اعتمادبه‌نفس، کاهش تنهایی و ارتقای سلامت روان در میان سالمندان عمل کند.

صحاف همچنین با اشاره به نقش کلیدی همکاری‌های بین‌سازمانی در موفقیت برنامه‌های اجتماعی و محله‌محور، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این رویداد، از اهتمام اعضای هیئت‌مدیره بنیاد فرزانگان آذربایجان شرقی و همچنین تلاش‌های سالمندان مرکز شمس در ترتیب و برگزاری این نمایشگاه هنری قدردانی کرد.

در رسانه| نمایشگاه گروهی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی در تبریز گشایش یافت

هنردرمانی و پیوند میان‌نسل‌ها

حسن بخشی، معاون توانبخشی بهزیستی استان آذربایجان شرقی، در آیین افتتاحیه این گالری عنوان کرد: این رویداد با همکاری بنیاد فرزانگان، پایا ایران اسلام و مرکز جامع سالمندان برگزار شده است.

وی با اشاره به ماهیت آثار به نمایش درآمده گفت: حدود ۴۳ اثر در اینجا به نمایش درآمده که بخش عمده‌ای از آن‌ها پرتره و چهره سالمندان بزرگوار است و همچنین آثاری از هنرمندانی که با موضوع سالمندی نقاشی کشیده‌اند.

بخشی در ادامه افزود: علاوه بر این، این مجموعه به‌نوعی هنردرمانی محسوب می‌شود؛ فضایی که در آن نسل جوان و سالمندان گرامی توانسته‌اند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و پیوند میان‌نسلی شکل بگیرد. امیدوارم که این برنامه‌ها به اهداف مورد نظر خود دست یابند.

ظرفیت‌های نهفته و مسئولیت‌های اجتماعی

شهین مهدیلی، عضو هیئت‌مدیره بنیاد فرزانگان آذربایجان‌شرقی نیز در این مراسم با تأکید بر مسئولیت‌های اجتماعی نهادهای غیردولتی، اظهار داشت: بنیاد فرزانگان همواره بر حمایت از ظرفیت‌های نهفته در جامعه، به‌ویژه در گروه‌های سنی حساس، تمرکز داشته است و تلاش می‌کند با شناسایی و پرورش این ظرفیت‌ها، زمینه مشارکت فعال سالمندان را فراهم آورد.

وی افزود: برگزاری این نمایشگاه، تجلی همکاری‌های سازنده میان بنیاد فرزانگان و اداره‌کل بهزیستی و دیگر گروه‌های ذی‌ربط است تا بتوانیم بستری مناسب برای نمایش توانمندی‌های سالمندان فراهم آوریم و گامی مؤثر در جهت تغییر نگرش جامعه نسبت به دوران سالمندی برداریم.

مهدیلی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: بنیاد فرزانگان بر این باور است که حمایت از سالمندان نباید محدود به ارائه خدمات حمایتی و درمانی باشد، بلکه باید بستری برای حضور فعال، خلاق و معنادار آنان در جامعه فراهم شود. هنر، به‌عنوان زبانی مشترک میان نسل‌ها، می‌تواند پلی برای انتقال تجربیات، حفظ هویت فرهنگی و ایجاد پیوندهای عاطفی میان سالمندان و نسل‌های جوان باشد.

در رسانه| نمایشگاه گروهی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی در تبریز گشایش یافت

برنامه‌های متنوع هفته سالمند؛ از ادبیات تا ورزش

علیزاد پروین رئیس هیئت‌مدیره بنیاد فرزانگان نیز در ادامه مراسم، به تشریح فعالیت‌های این نهاد پرداخت و گفت: بنیاد فرزانگان یک نهاد مردم‌نهاد است که زیر نظر اداره کل بهزیستی فعالیت دارد و رسالت اصلی آن طرح و پیگیری مباحث آموزشی، پژوهشی، مطالبه‌گری و رسیدگی به دغدغه‌های حوزه سالمندان است. هدف ما این است که با پشتیبانی اداره کل بهزیستی استان، در ایام بزرگداشت هفته جهانی سالمندان، برنامه‌های درخور شأن این عزیزان را به اجرا بگذاریم.

وی ضمن برشمردن برنامه‌های تدارک دیده شده برای این هفته افزود: اولین برنامه، همین نمایشگاه هنری است که در دو بخش تدارک دیده شده؛ یک بخش مربوط به هنر خود سالمندان است که آثار طراحی، نقاشی و خلاقیت‌های آنان را به تصویر می‌کشد و بخش دیگر مربوط به آثار هنرمندان جوان است که دنیای سالمندی را از نگاه خود بر روی بوم پیاده کرده‌اند.

رئیس هیئت‌مدیره بنیاد فرزانگان ادامه داد: در روز دوم برنامه‌ها، کنفرانس تخصصی سلامت روان سالمندان را برگزار کردیم. همچنین به موضوع ادبیات سالمندی پرداختیم و نشست‌هایی با حضور شاعران و ادیبان برگزار شد تا ابعاد فرهنگی و فکری این دوره از زندگی واکاوی شود. برنامه بعدی، آیین جشن سالمندان در سالن وحدت دانشگاه تبریز است که در آن از بازنشستگان و سالمندان برگزیده تجلیل خواهد شد. در نهایت، روز پنج‌شنبه ساعت ۸ صبح، برنامه پیاده‌روی سالمندان با همکاری باشگاه ورزشی شهرداری در فضای روباز، همراه با اجرای زنده موسیقی برگزار می‌شود.

وی در پایان از اداره کل بهزیستی استان و شهرستان که حامی فکری و اجرایی این برنامه‌ها بوده‌اند، قدردانی کرد.

در رسانه| نمایشگاه گروهی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی در تبریز گشایش یافت

استقبال بی‌نظیر جوانان از هنر پیشکسوتان

کبری دادپور، مدیر گالری میرعلی تبریزی نیز در این مراسم گفت: این نمایشگاه که هر ساله برگزار می‌شود، امسال نیز با حضور جوانان و پیشکسوتان دایر شده است. استقبال نسل جوان به‌قدری بی‌نظیر بوده که شایسته تقدیر است. حضور اساتیدی همچون استاد رضازاده، مدرس پیشکسوت نقاشی، به این نمایشگاه اعتبار دوچندانی بخشید.

وی افزود: با وجود اینکه حدود ۸۰  اثر ارائه شده بود، به دلیل محدودیت فضا ناچار به گزینش شدیم که امیدواریم در دوره‌های بعدی شرایط جبران شود. در این نمایشگاه آثاری در قالب کاریکاتور، کارهای مدرن، رنگ روغن و عکاسی به نمایش درآمده است. با وجود فرصت کوتاهی که برای فراخوان داشتیم، از روند نمایشگاه و استقبال مخاطبان بسیار راضی هستم.

  در رسانه| نمایشگاه گروهی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی در تبریز گشایش یافت

 امید در دوران بازنشستگی

در پایان مراسم،خانم پورمحمد بخشنده، از نقاشان حاضر در این گالری اظهار کرد: از تمامی دست‌اندرکارانی که پس از دوران سخت کرونا، شرایط برگزاری این برنامه‌ها را فراهم کردند، تشکر می‌کنم.

وی با اشاره به تجربه شخصی خود گفت: من که مدتی در بیمارستان بستری بودم، اکنون از بودن در اینجا و فعالیت‌های بدنی و ورزشی که پیگیری می‌کنم، انرژی می‌گیرم. از مربیان عزیزم از جمله خانم حسینی، خانم ساناز و خانم حبیبی که با حوصله هنر نقاشی را به ما آموزش می‌دهند، صمیمانه سپاسگزارم. مدیریت و پرسنل این مجموعه محیطی بسیار آرامش‌بخش برای ما فراهم کرده‌اند و حضور در کنار سایر دوستان، روحیه و شادی را به ما هدیه می‌دهد.

در رسانه| نمایشگاه گروهی دگرگونی، امید، چرخه‌زندگی در تبریز گشایش یافت

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 13 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد