پایلوت بانک زمان در ۱۰ محله تهران از عیدفطر؛مدل جدید تبادل خدمات در محلات

نشست بررسی ایجاد "بانک زمان" با حضور مسئولان سازمان بهزیستی و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برگزار شد و اجرای عملیاتی این طرح از عید فطر در ۱۰ محله تهران به صورت پایلوت آغاز می‌شود.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان بهزیستی کشور، نشست بررسی راه‌اندازی «بانک زمان» روز دوشنبه ۴ اسفند با حضور سید جواد حسینی رئیس و معاونان سازمان بهزیستی کشور، محمد هادی عسگری معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سعید زاهدی مجری بانک زمان برگزار شد.

رئیس سازمان بهزیستی در این نشست گفت: در پویش سلام محله ۳۵۷ هزار نفر برای مشارکت در ۱۳ گروه ثبت‌نام کرده‌اند و در بسیاری از استان‌ها، استانداران مدیران بهزیستی را به‌عنوان مسئول محله‌محوری تعیین کرده‌اند همچنین ۱۱ هزار گروه اجتماع‌محور در محلات فعال هستند که ۱۳۰ هزار عضو دارند و سه هزار تسهیلگر به‌عنوان بازوی اجرایی طرح «سلام محله» در ۲۷۵۰ کانون محله فعالیت می‌کنند.

وی افزود: بانک زمان می‌تواند به تقویت این ساختار کمک کند و قرار است به‌صورت پایلوت در چند محله تهران اجرا شود. اجرای اولیه بانک زمان می‌تواند در قلمروهای مشخصی مانند سالمندان آغاز شود.

اجرای پایلوت در ۱۰ نقطه تهران

حسینی بیان کرد: ۱۰ نقطه در تهران به‌عنوان پایلوت انتخاب شود؛ محلاتی با «ارزش افزوده مشارکتی» و برای هر محله یک تسهیلگر آموزش‌دیده بانک زمان تعیین شود همچنین شورای راهبری باید برای اجرای طرح تشکیل شود.

در ادامه عسگری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی متذکر شد: بانک زمان از تکالیف قانون برنامه توسعه است و با تدبیر وزیر، مقرر شده در بخشی از سازمان بهزیستی و محلات تحت پوشش آن عملیاتی شود و بهزیستی بهترین مکان برای اجرای بانک زمان است.

وی افزود: آغاز عملیاتی بانک زمان در ۱۰ محله تهران از عید فطر برنامه‌ریزی شده است و بانک زمان نکته‌ای کلیدی در محله‌محوری است و می‌تواند این رویکرد را شکل دهد.

پایلوت بانک زمان در ۱۰ محله تهران از عیدفطر؛مدل جدید تبادل خدمات در محلات

همچنین زاهدی مجری بانک زمان گفت: در کشور مداخله‌گری که مسئله آن محله باشد به‌صورت نظام‌مند وجود ندارد و افزایش سرمایه اجتماعی از طریق ایجاد تعامل کمتر شکل گرفته است. با توجه به پایین یا راکد بودن سرمایه اجتماعی، محله می‌تواند از طریق تعامل آن را فعال کند.

به گفته وی، ۶۰ تا ۷۰ درصد جمعیت محلات احساس می‌کنند چیزی برای تولید و ارائه ندارند و بانک زمان به این مسئله توجه دارد و می‌تواند زیرساخت تحقق آن را فراهم کند. بانک زمان خیریه نیست؛ در مدل رشدیافته افراد برای معتبر شدن وارد می‌شوند و به ازای تعاملاتی که خلق می‌کنند اعتبار می‌گیرند. او این طرح را زیرساختی برای خلق اجتماع در محلات مختلف دانست که امکان تعامل و تبادل خدمات را فراهم می‌کند. در این مدل، افراد وارد اجتماع محله می‌شوند و خدمات ارائه می‌کنند یا دریافت می‌کنند.

مجری بانک زمان در پاسخ به پرسش رئیس سازمان بهزیستی درباره نحوه ارزش‌گذاری خدمات، گفت: در گام نخست زمان همه افراد برابر است و افراد هنگام ورود، مهارت‌هایی را که ارائه می‌دهند خود ارزش‌گذاری می‌کنند یا خدمات مورد نیازشان را اعلام می‌کنند. قیمت‌گذاری در اختیار فرد ارائه‌دهنده خدمت است.

به گفته او، مدل دریافت خدمت به این صورت است که فرد در پلتفرم، نیاز خود برای مثال آموزش زبان را اعلام می‌کند و اگر خدمتی در یک محله موجود نباشد، می‌تواند آن را از محلات مجاور دریافت کند. 

بر اساس توضیحات ارائه‌شده، بانک‌های زمان کوچک طراحی می‌شوند و بیش از ۸۰ عضو نخواهند داشت، هرچند ممکن است در یک محله چند بانک زمان تشکیل شود. سازوکار اعتماد نیز به این صورت است که هر عضو در پروفایل خود یک یا دو معرف دارد و سوابق خدمات ارائه‌شده ثبت می‌شود. برخی خدمات مانند پرستاری نیازمند تأییدیه صنفی خواهد بود.

نحوه ثبت‌نام در بانک زمان

در این نشست اعلام شد برای هر محله حداقل میزان تراکنش تعریف شده است و در صورت رکود، تلاش می‌شود گروه اجتماع‌محور فعال شود و در غیر این صورت منحل خواهد شد. شاخص‌های هر محله عمدتاً بر اساس رفتار و میزان تراکنش ارزیابی می‌شود.

مسئولان گفتند بانک زمان می‌تواند ابزار اجرایی تسهیلگران در رویکرد محله‌محوری باشد. در این چارچوب، یک مجری با بخش‌هایی مانند سازمان فنی و حرفه‌ای تفاهم می‌کند تا در صورت ارائه خدمات از سوی اعضا، گواهی یا امتیاز مهارتی برای آنان صادر شود.

ثبت‌نام در سامانه بانک زمان از طریق سایت www.bankzaman.org انجام می‌شود. متقاضیان با وارد کردن کد ملی و شماره تلفن همراه پس از تأیید، می‌توانند پیشنهاد دهند در چه اجتماعی عضو شوند و مشخص کنند چه خدماتی می‌خواهند یا چه خدماتی می‌توانند ارائه دهند.

خدمات قابل ارائه یا دریافت در حوزه‌هایی از جمله سلامت و بهداشت، آموزش، کسب‌وکار، حمل‌ونقل، هنر و کمک در منزل تعریف شده است.

کد خبر 171043

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 16 =