در مراسم روز ملی مددکار چه گذشت؟؛ سرمایه اجتماعی محور مراسم روز ملی مددکار

در مراسم روز ملی مددکار که امروز برگزار شد، مسئولان حوزه رفاه اجتماعی و نمایندگان بین‌المللی مددکاری اجتماعی بر نقش کلیدی مددکاران اجتماعی در تقویت سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی و انسجام ملی تأکید کردند.

به گزارش روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان بهزیستی کشور، مراسم روز ملی مددکار امروز سه‌شنبه ۱۶ دی‌ماه با حضور مقام‌های داخلی و مهمانان بین‌المللی در ایران برگزار شد.

در این مراسم، شماری از مسئولان حوزه رفاه اجتماعی، دانشگاهیان و نمایندگان نهادهای بین‌المللی مددکاری اجتماعی به بررسی نقش سرمایه اجتماعی، تاب‌آوری و انسجام اجتماعی پرداختند.

در این رویداد، دکتر مهد هیزان بن‌یحیی از مالزی رئیس انجمن آموزش مددکاری اجتماعی آسیا–اقیانوسیه (APASWE)، و عمران جمیل از سنگاپور دبیر دفتر منطقه‌ای فدراسیون بین‌المللی مددکاران اجتماعی (IFSW) به‌عنوان مهمانان خارجی به‌صورت حضوری شرکت داشتند. همچنین سه مهمان خارجی دیگر به‌صورت مجازی در این مراسم حضور یافتند که شامل رئیس سابق انجمن جهانی دانشگاه‌های مددکاری اجتماعی، رئیس منطقه آسیا–اقیانوسیه فدراسیون جهانی مددکاران اجتماعی و رئیس شورای رفاه کره جنوبی بودند.

اهدای پانزدهمین نشان سلامت اجتماعی

در این مراسم، حسین خدر ویسی معاون کمیته امداد، غلامرضا غفاری رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، عمران جمیل دبیر دفتر منطقه‌ای فدراسیون بین‌المللی مددکاران اجتماعی و دکتر مهد هیزان بن‌یحیی رئیس انجمن آموزش مددکاری اجتماعی آسیا–اقیانوسیه به ایراد سخنرانی پرداختند.

در مراسم روز ملی مددکار چه گذشت؟؛ سرمایه اجتماعی محور مراسم روز ملی مددکار

همچنین ارتباط اینترنتی با رئیس فدراسیون جهانی مددکاری اجتماعی برقرار شد و پانزدهمین نشان سلامت اجتماعی انجمن مددکاری اجتماعی از سوی سید حسن موسوی چلک معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی به وی اهدا شد.

در این مراسم از تعدادی از موسسات فعال و افراد فعال در حوزه مددکاری تقدیر شد، از جمله آقای باباخانی، ایوب اسلامیان، موسسه خیریه کهریزک ومهد هیزان بن‌یحیی از کشور مالزی رئیس انجمن آموزش مددکاری اجتماعی آسیا-اقیانوسیه (APASWE)و عمران جمیل از کشور سنگاپور دبیر دفتر منطقه‌ای فدراسیون بین‌المللی مددکاران اجتماعی (IFSW).

همچنین مراسم فارغ التحصیلی تعدادی از دانشجویان رشته مددکاری انجام شد.

تأسیس مددکاری ۶۷ سال پیش در ایران

سید حسن موسوی چلک معاون سلامت اجتماعی سازمان بهزیستی، در این مراسم گفت: چهلمین همایش ملی و ششمین همایش بین‌المللی مددکاری اجتماعی امروز با حضور مهمانان داخلی و خارجی برگزار می‌شود. به گفته وی، ۶۰ سازمان، انجمن، دانشگاه و تشکل در برگزاری این همایش همکاری داشته‌اند.

وی افزود: مددکاری اجتماعی ۶۷ سال پیش در ایران تأسیس شد و امروز شاهد توسعه کمی و کیفی این حرفه و گسترش رشته‌های دانشگاهی مرتبط هستیم.

در مراسم روز ملی مددکار چه گذشت؟؛ سرمایه اجتماعی محور مراسم روز ملی مددکار

موسوی چلک با اشاره به انتخاب «سرمایه اجتماعی» به‌عنوان محور اصلی فعالیت‌های امسال انجمن مددکاری اجتماعی گفت: اگر سرمایه اجتماعی در جامعه بالا باشد، حال مردم بهتر است و برای تحقق امنیت اجتماعی پایدار و افزایش رضایت اجتماعی، ناگزیر به فراهم‌سازی بستر مشارکت و اعتماد اجتماعی هستیم؛ امری که نیازمند رصد و دیده‌بانی مستمر است و مددکاران اجتماعی این نقش را ایفا می‌کنند.

نقش جریان ساز مددکاران اجتماعی

حسین خدر ویسی معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد نیز در سخنانی گفت: مددکاری اجتماعی حرفه‌ای فراتر از خدمت و صرفاً یک شغل نیست بلکه حرفه‌ای تمدن‌ساز است که مأموریت آن حفظ کرامت انسانی، کاهش نابرابری اجتماعی و ایجاد پیوند میان انسان‌هاست. 

وی افزود: در جوامعی که با گسست اجتماعی مواجه‌اند، مددکار اجتماعی نقش جریان‌ساز دارد.

خدر ویسی تأکید کرد: سرمایه اجتماعی، اعتماد مردم به یکدیگر و به نهادها، احساس تعلق به جامعه و امید به آینده را مددکاران اجتماعی می‌توانند تقویت کنند. اگر سرمایه اجتماعی به اندازه کافی وجود نداشته باشد، هیچ سیاست رفاهی یا برنامه فقرزدایی موفق نخواهد بود. مددکار اجتماعی نقش کلیدی در بازتولید سرمایه اجتماعی ایفا می‌کند.

معاون کمیته امداد با اشاره به ظرفیت‌های کمیته امداد گفت: این نهاد با در اختیار داشتن بزرگ‌ترین شبکه مددکاری کشور شامل چهار هزار مددکار و حدود سه هزار مددکار فعال در مؤسسات خیریه، نقش مؤثری در تقویت امید اجتماعی، انسجام ملی و اعتماد اجتماعی دارد. به گفته وی، مددکاران اجتماعی با التیام آلام آسیب‌دیدگان اجتماعی و ایجاد پیوند میان خیران و نیازمندان، در کاهش فقر نقش‌آفرین هستند.

وی افزود: کمیته امداد در کنار سازمان بهزیستی و مؤسسات خیریه همچون دو بال عاطفی مکمل یکدیگر عمل می‌کنند و با اتکا به مددکاری اجتماعی می‌توانند نهاد بازسازی امید و سرمایه اجتماعی در کشور باشند.

ایجاد تاب‌آوری در جامعه توسط مددکاران 

در ادامه عمران جمیل دبیر دفتر منطقه‌ای فدراسیون بین‌المللی مددکاران اجتماعی، گفت: یکی از مهم‌ترین منابع جوامع، سرمایه اجتماعی است که موجب افزایش احساس امنیت و اعتماد می‌شود. مددکار اجتماعی تنها به حل مشکلات فردی نمی‌پردازد بلکه شبکه‌سازی و ایجاد تاب‌آوری بلندمدت برای افراد و جوامع از مأموریت‌های اصلی این حرفه است.

در مراسم روز ملی مددکار چه گذشت؟؛ سرمایه اجتماعی محور مراسم روز ملی مددکار

وی با اشاره به انواع سرمایه اجتماعی گفت: سرمایه تعلقی به معنای ارتقای روابط بین‌فردی و اجتماعی است و سرمایه اتصالی نیز به اتصال افراد به نظام‌ها و ساختارهای رسمی اشاره دارد. به گفته او، مددکاران اجتماعی معماران سرمایه اجتماعی هستند و باید افراد نیازمند را به شبکه‌های حمایتی متصل کنند.

جامعه نیازمند گفت وگو

غلامرضا غفاری رئیس دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، نیز در سخنانی گفت: هنر مددکار اجتماعی این است که فرد جداافتاده و تنها را به جمع و جامعه پیوند دهد و او را از حاشیه به متن بازگرداند. 

وی افزود: در جامعه امروز، خوداتکایی و استقلال باید همراه با هم‌افزایی و یکپارچگی باشد و سرمایه اجتماعی بیش از آنکه به وحدت بیندیشد، به دنبال یکپارچگی اجتماعی است.

غفاری تأکید کرد: مددکاری اجتماعی کاتالیزور مهمی برای تحقق این هدف است و جامعه برای دستیابی به یکپارچگی نیازمند گفت‌وگو، تعامل و آموزش است. 

به گفته وی، پویایی و بالندگی جامعه مستلزم سیاست‌گذاری در حوزه مددکاری اجتماعی زاینده است؛ مددکاری‌ای که توانایی‌ها و قابلیت‌های تازه‌ای در مجموعه‌های اجتماعی ایجاد کند، امری که خود نیازمند حداقلی از سرمایه اجتماعی است.

افزایش ظرفیت پذیرش معتادان متجاهر در تهران 

در بخش دیگری از این مراسم، عبدالمجید رحمانی مدیرعامل سازمان خدمات و مشارکت‌های اجتماعی شهرداری تهران گفت: قرارگاه اجتماعی تهران با هماهنگی دستگاه‌های مسئول در حوزه آسیب‌های اجتماعی راه‌اندازی شده و نهادهای مرتبط در این قرارگاه حضور دارند.

وی افزود: در حوزه ساماندهی معتادان متجاهر، ظرفیت پذیرش از هفت هزار نفر به ۲۳ هزار تخت افزایش یافته و در حال حاضر مشکلی از نظر پذیرش وجود ندارد. به گفته رحمانی، کمیته حقوقی و قضایی با رویکرد پیشگیری از وقوع جرم نیز ذیل این قرارگاه تشکیل شده است.

رحمانی ادامه داد: پذیرش معتادان متجاهر شامل افراد زیر ۱۸ سال، بالای ۶۵ سال، معلولان و بیماران عفونی می‌شود که حدود هفت هزار ظرفیت برای این گروه‌ها در نظر گرفته شده و هزینه‌های نگهداری آنان متفاوت از سایر افراد است. وی همچنین از ساماندهی پنج هزار کودک کار و خیابان طی دو سال اخیر با محوریت سازمان بهزیستی، دستگاه قضایی، فراجا و اداره اتباع خبر داد و گفت: مجتمع «شوق زندگی» برای ساماندهی و حمایت از کودکان کار ایجاد شده و این کودکان در این مراکز جذب و ساماندهی می‌شوند.

کد خبر 164748

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 2 =