یاری‌رسانی به کودکان کار: گامی فراتر از کمک‌های خیابانی

همزمان با روز جهانی مبارزه با کار کودکان، معاون امور سلامت اجتماعی با ارائه گزارشی از خدمات تخصصی ارائه شده به کودکان کار و خیابان در استان، از آحاد جامعه دعوت کرد تا برای حمایت از این قشر آسیب‌پذیر و کمک به فرایند ساماندهی آنان، یاری‌های خود را از طریق مجاری رسمی و مراکز تخصصی بهزیستی ارائه دهند.

پرهیز از کمک‌های مستقیم در خیابان
محمدغفاری زاده در پاسخ به این سوال که مردم چگونه می‌توانند از کودکان کار و خیابان حمایت کنند، تأکید کرد: "با توجه به اینکه دریافت کمک مستقیم در چهارراه‌ها یا خیابان‌ها، باعث تقویت مثبت حضور کودکان در خیابان می‌شود و شاید این کمک مستقیماً هیچ کمکی به بهبود شرایط آن کودک نکند. علاوه بر این، ما نمی‌دانیم پس‌پرده چیست و این کمک صرف چه می‌شود، پیشنهاد ما این است که موقعی که با یک کودک کار و خیابان در خیابان مواجه می‌شویم، ضمن حفظ حرمت و احترام به شخصیت او، هیچ کمک مستقیمی به این کودکان نکنیم." اگر شهروندان قصد کمک به این خانواده‌ها را دارند، می‌توانند با مراجعه به بهزیستی و ارجاع به مراکزی که به صورت قانونمند در این حوزه فعال هستند و خدمات تخصصی و حمایتی به این خانواده‌ها می‌دهند، از آن‌ها حمایت کنند. این حمایت‌ها می‌تواند به صورت نقدی، غیر نقدی از قبیل ارائه خدمات آموزشی، کمک‌های درمانی و...باشد.

معاون امور سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی در ادامه به آمار پذیرش کودکان در مراکز بهزیستی اشاره کرد و افزود: "طی سال گذشته ۴۷۹ کودک در مراکز شبانه‌روزی بهزیستی استان پذیرش شده‌اند و ۴۰۱ پرونده در مراکز روزانه حمایتی آموزشی کودک و خانواده تشکیل گردیده است .

وی با اشاره به شناسایی کودکان کار و خیابان در سال جاری، افزود: "از ابتدای سال تا کنون، ۷۶ کودک کار و خیابان شناسایی شده‌اند که از این تعداد، ۲۴ نفر از اتباع خارجی و ۵۲ نفر ایرانی بوده‌اند."  لازم به ذکر است که از این تعداد 43 پرونده به مراکز روزانه ارجاع گردیده است و در حال حاضر 451 کودک به همراه خانواده هایشان از این مراکز خدمات دریافت می نمایند .
غفاری زاده در ادامه به خدمات ارائه شده به این کودکان اشاره کرد و گفت: "1217خدمت مددکاری، 889خدمت روانشناسی و 510 خدمت پزشکی به این کودکان در مراکز ما ارائه شده است.

مراکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده: پناهگاهی برای کودکان آسیب‌دیده

معاون امور سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی در خصوص مراکز روزانه حمایتی و آموزشی کودک و خانواده گفت:  در حال حاضر سه مرکز روزانه با عنوان 'مراکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده' در حال ارائه خدمات به کودکان کار و خانواده‌های آنها می‌باشد."

روند پذیرش و ساماندهی کودکان کار و خیابان

غفاری‌زاده در تشریح روند پذیرش و ساماندهی این کودکان توضیح داد: "کودکان خیابان پس از شناسایی توسط تیم‌های شناسایی و جذب، به مرکز غربال کودکان کار و خیابان ارجاع می‌شوند. در آنجا، پس از اسکن عنبیه و ثبت اطلاعات اولیه، با خانواده کودک تماس گرفته شده و وضعیت به اطلاع آن‌ها رسانده می‌شود. از آنجا که این کودکان با دستور قضایی به مراکز ارجاع می‌شوند، در مرکز شبانه‌روزی پذیرش می‌شوند."
وی افزود: "مرکز شبانه‌روزی برای یک دوره ۲۱ روزه کودکان را پذیرش می‌کند و در صورت نیاز به حضور بیشتر برای شناسایی و مهیا شدن شرایط خانواده، این دوره برای ۲۱ روز دیگر قابل تمدید است. اما تلاش ما بر این است که در همین مدت ۲۱ روزه، کودک ساماندهی شود."
معاون امور سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: "معمولاً تمام این کودکان دارای خانواده هستند و خانواده‌ها بلافاصله مراجعه می‌کنند. بررسی وضعیت اولیه توسط مددکار انجام می‌شود؛ یعنی به محل سکونت خانواده مراجعه کرده و شرایط زندگی آن‌ها را بررسی می‌کنند. روانشناس نیز با کودک مصاحبه کرده و در صورت لزوم خانواده را برای مصاحبه دعوت می‌کند. پس از بررسی شرایط خانواده و شناسایی مسائل و مشکلاتی که منجر به حضور کودک در خیابان شده است، یک برنامه کمکی برای کودک و خانواده طراحی می‌شود."
اولویت‌های اصلی در ساماندهی کودکان کار و خیابان

غفاری‌زاده تأکید کرد: "از جمله اولویت‌هایی که همکاران ما در بررسی وضعیت کودکان کار و خیابان به آن می‌پردازند، بحث تحصیل کودک، مسائل بیمه و درمان کودکان و خانواده، مسکن خانواده، اشتغال خانواده و حرفه‌آموزی است. در صورت نیاز که معمولاً خانواده‌ها در یک یا چند حوزه از این موارد مشکل دارند، همکاران ما ورود کرده و یک برنامه کمکی برای آن‌ها تدوین می‌کنند."
وی افزود: "با توجه به اینکه یک دوره ۲۱ روزه برای کار کردن روی خانواده شاید کافی نباشد، ما مراکز روزانه حمایتی و آموزشی را داریم که پس از تایید صلاحیت خانواده برای نگهداری از کودک و تحویل کودک با دستور قضایی به خانواده، پرونده به این مراکز ارجاع می‌شود."


معاون امور سلامت اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی در خصوص فعالیت این مراکز گفت: "همکاران ما در مراکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده که تیمی تخصصی شامل مددکار و روانشناس هستند، بازنگری در برنامه اولیه انجام داده و طرح کمکی نهایی را تدوین می‌کنند. این طرح ممکن است در طول دوره‌های مختلف پایش، بازنگری یا اضافاتی داشته باشد. همکاران ما با کمک مشارکت بخش خصوصی، سمن‌ها و داوطلبان، تلاش می‌کنند تا مشکلات خانواده را که منجر به حضور کودک در خیابان شده است، مرتفع کنند."

رویکرد خانواده‌محور مراکز حمایتی و آموزشی

وی با اشاره به نقطه قوت مراکز حمایتی و آموزشی کودک و خانواده بیان کرد: "نقطه قوت این مراکز، تمرکز بر خانواده است؛ یعنی رویکرد خانواده‌محور دارند و صرفاً کودک را نمی‌بینند. اگر در خانواده، به جز کودک شناسایی شده، کودکان دیگری نیز بازمانده از تحصیل باشند، همکاران ما حتماً بحث بازگشت به تحصیل آن‌ها را پیگیری می‌کنند. اگر عضوی از خانواده مشکل درمانی، مسکن، شغل یا نیاز به حرفه‌آموزی داشته باشد، پیگیری‌های لازم را انجام می‌دهند."
وی افزود: "یکی دیگر از اقداماتی که مراکز ما انجام می‌دهند، برنامه‌های مناسبتی و اوقات فراغت برای این کودکان است که با جلب مشارکت سازمان‌ها و بخش خصوصی، در این زمینه نیز فعالیت‌هایی برای خانواده‌ها انجام می‌دهند."

نیازهای مراکز حمایتی و آموزشی

غفاری زاده در خصوص نیازهای مراکز حمایتی و آموزشی گفت: "این مراکز به هر آنچه که یک خانواده برای گذران زندگی و معیشت خود نیاز دارد، ممکن است احتیاج داشته باشند؛ چه کمک‌های مادی و چه غیرمادی. بسیاری از این خانواده‌ها ممکن است از داشتن لوازم ضروری اولیه زندگی محروم باشند، مشکلات تأمین مسکن، پوشاک و تامین نیازهای اولیه معیشتی را داشته باشند. این‌ها همه چیزهایی است که مردم می‌توانند به مراکز ما کمک کنند تا این مراکز نیز حمایت موثری از کودکان کار و خیابان و خانواده‌های آنها داشته باشند.

وی در پایان درخصوص راه‌های مشارکت و حمایت از این کودکان، گفت: عموم شهروندان می‌توانند از طریق شماره کارت: ۶۳۶۷۹۵۷۰۸۷۶۱۷۸۴۶ شماره حساب: ۳۸۰۱۰۰۰۰۴۱۶۰۰۳۴۵۷۱۶۵۳۸۸۷ به نام اداره کل بهزیستی استان خراسان رضوی یا پرداخت اینترنتی از طریق درگاه پرداخت Mosharekat.behzisti.irاقدام نمایند. برای کمک‌های غیرنقدی نیز می‌توانند به واحد مشارکت‌های اداره کل بهزیستی خراسان رضوی یا اداره بهزیستی شهرستان مشهد مراجعه نمایند.

کد خبر 139869

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 7 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد