خلأ ارتباط با ذی‌نفعان و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود

رئیس سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر مشارکت همه ذی‌نفعان در سیاست‌گذاری‌های اجتماعی گفت: خلأ ارتباط با ذی‌نفعان، سازمان‌های مردم‌نهاد، مراکز تخصصی و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود.

به گزارش خبرنگار روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان بهزیستی کشور، از درمان و بازتوانی افراد دارای اعتیاد تا نگهداری کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست هر کدام دنیایی از دغدغه‌ها و چالش‌هایی دارند که کمتر در آمار و گزارش‌های رسمی دیده می‌شود.

این بار مدیران سه مؤسسه غیردولتی فعال در این حوزه، مشکلات خود را با سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور در میان گذاشتند مشکلاتی همچون کمبود نیروی انسانی، افزایش هزینه‌های نگهداری و نگرانی از آینده نوجوانانی که پس از خروج از مراکز حمایتی باید زندگی مستقلی را آغاز کنند.

سید جواد حسینی در ادامه دیدارهای خود با مدیران مراکز و مؤسسات غیردولتی، امروز با مدیران سه مجموعه تولدی دوباره در حوزه درمان و بازتوانی اعتیاد و مراکز آوا و ادهم در حوزه نگهداری کودکان بی‌سرپرست و بدسرپرست دیدار داشت.

رئیس سازمان بهزیستی در این دیدار با تأکید بر اینکه مسیر تحول در سازمان بهزیستی بدون مشارکت ذی‌نفعان واقعی امکان‌پذیر نیست، گفت: اگر قرار باشد درباره حوزه شبه‌خانواده تصمیم‌گیری شود اما از تجربه افرادی که سه دهه در این عرصه فعالیت کرده‌اند استفاده نکنیم حتماً بخشی از تصمیمات با واقعیت‌های میدان فاصله خواهد داشت.

رئیس سازمان بهزیستی افزود: به همین منظور، میز گفت‌وگوی دائمی با مؤسسات دارای مجوز سازمان بهزیستی تشکیل شده است تا نمایندگان این مراکز هر ۱۵ روز یک‌بار مسائل، پیشنهادها و مشکلات خود را به‌صورت مستقیم مطرح کنند.

خلأ ارتباط با ذی‌نفعان و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود

استفاده از ظرفیت فکری و تجربی فعالان اجتماعی 

وی با اشاره به رویکرد جدید سازمان بهزیستی در جلب مشارکت‌ها نیز اظهار کرد: هدف از طراحی زیست‌بوم جامع مشارکت صرفاً جذب منابع مالی نیست بلکه استفاده از ظرفیت فکری، علمی و تجربی فعالان اجتماعی برای تصمیم‌سازی و اجرای برنامه‌های تحول‌آفرین است.

حسینی تأکید کرد: همه برنامه‌های جدید سازمان از ستاد تا سطح اجرا با مشارکت متخصصان، دانشگاهیان، مؤسسات غیردولتی و فعالان اجتماعی طراحی خواهد شد چون تحول زمانی محقق می‌شود که تجربه‌های میدانی در متن سیاست‌گذاری قرار گیرد.

وی با اشاره به پیگیری‌های سازمان بهزیستی در شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: اعتیاد موضوعی چندلایه و پیچیده است و اگر مدیریت مورد به‌صورت جامع اجرا نشود، اقدامات انجام‌شده اثربخشی لازم را نخواهد داشت.

وی افزود: سازمان بهزیستی در این شورا بر ضرورت یکپارچگی زنجیره پیشگیری، درمان و کاهش آسیب تأکید کرد اما در نهایت بر اساس تقسیم وظایف، مسئولیت درمان به وزارت بهداشت واگذار شد و مراکز درمان سرپایی نیز زیر نظر این وزارتخانه قرار گرفتند.

رئیس سازمان بهزیستی کشور ادامه داد: در مقابل، مأموریت‌های مرتبط با پیشگیری، کاهش آسیب، صیانت و بازتوانی همچنان بر عهده سازمان بهزیستی است و این سازمان تلاش می‌کند با تمرکز بر خدمات تخصصی روان‌شناختی، مددکاری اجتماعی و توانمندسازی از بازگشت افراد به چرخه اعتیاد جلوگیری کند.

وی همچنین به برخی چالش‌های ساختاری حوزه اعتیاد اشاره کرد و گفت: یکی از مشکلات اساسی، چندپاره بودن بودجه اعتیاد است بنابراین باید با ارائه طرح‌های کارشناسی، راهکارهایی برای رفع این مسائل و افزایش هماهنگی میان دستگاه‌های مسئول تدوین شود.

رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به حمایت از مراکز غیردولتی افزود: سازمان بهزیستی هم‌اکنون ۳ هزار و ۵۰۰ مرکز آموزشی و توانبخشی در ۱۳ گروه خدمتی را تحت پوشش دارد و با وجود شرایط دشوار اقتصادی، یارانه این مراکز در سال جاری ۱۰۰ درصد افزایش یافته است.

حسینی در پایان با تأکید بر مشارکت همه ذی‌نفعان در سیاست‌گذاری‌های اجتماعی گفت: خلأ ارتباط با ذی‌نفعان، سازمان‌های مردم‌نهاد، مراکز تخصصی و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود و با برگزاری نشست‌های هم‌اندیشی و بهره‌گیری از ظرفیت علمی و تجربی این بخش‌ها می‌توان راهکارهای مؤثرتری برای حل مسائل اجتماعی و ارتقای کیفیت خدمات به دست آورد.

اشتغال ۱۲۴ فرد بازگشتی از اعتیاد در مؤسسه تولدی دوباره

در ادامه این نشست، دیلمی‌زاده مدیرعامل جمعیت خیریه تولدی دوباره با اشاره به سابقه فعالیت این مجموعه گفت: نخستین سازمان مردم‌نهاد حوزه اعتیاد هستیم که از سازمان بهزیستی مجوز فعالیت دریافت کرده و امروز فعالیت‌های خود را بر پایه مدل‌های تخصصی و علمی پیش می‌بریم.

وی افزود: تاکنون بیش از ۵۰ مقاله علمی در حوزه اعتیاد در مجامع بین‌المللی منتشر کرده‌ایم اما معتقدیم سازمان بهزیستی باید همچنان نقش راهبری خود را در حوزه اعتیاد حفظ کند چون بخش قابل توجهی از مراکز درمان سرپایی به وزارت بهداشت واگذار شده است.

خلأ ارتباط با ذی‌نفعان و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود

مدیرعامل این مؤسسه با اشاره به ظرفیت‌های ایجادشده برای بازگشت افراد بهبودیافته به جامعه نیز گفت: اکنون ۱۲۴ نفر از بهبودیافتگان اعتیاد در مجموعه تولدی دوباره مشغول به کار هستند، موضوعی که نشان می‌دهد بازتوانی اجتماعی، اگر به‌درستی دنبال شود می‌تواند به اشتغال و بازگشت مؤثر افراد به زندگی عادی منجر شود.

در ادامه، جعفریان عضو هیأت مدیره این مؤسسه با تأکید بر اینکه اعتیاد صرفاً یک مسئله پزشکی یا امنیتی نیست، اظهار کرد: نگاه وزارت بهداشت بیشتر درمان‌محور و نگاه برخی دستگاه‌ها امنیتی است در حالی که اعتیاد پیش از هر چیز یک مسئله اجتماعی است و باید با رویکرد سلامت اجتماعی مدیریت شود.

وی همچنین برگزاری نشست‌های مستقیم رئیس سازمان بهزیستی با مؤسسات غیردولتی را اقدامی ارزشمند دانست و گفت: این دیدارها فرصت مناسبی برای شنیده شدن مسائل و مشکلات فعالان اجتماعی فراهم کرده است.

در بخش دیگری از این نشست، دکتر جعفریان مدیر مرکز نگهداری دختران بی‌سرپرست و بدسرپرست آوا با اشاره به عملکرد این مرکز گفت: از سال ۱۴۰۱ تاکنون ۲۲ کودک پذیرش شده‌اند که ۱۱ نفر با موفقیت به خانواده‌های خود بازپیوند خورده‌اند، دو نفر به خانواده‌های میزبان سپرده شده‌اند و هفت نفر همچنان در مرکز نگهداری می‌شوند.

وی با بیان اینکه نگهداری کودکانی که با اختلالات روانی و رفتاری روبه‌رو هستند هزینه‌های بسیار سنگینی دارد، خواستار فراهم شدن امکان معرفی فعالیت مراکز و جذب کمک‌های مردمی شد.

خلأ ارتباط با ذی‌نفعان و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود

دردسرهای تأمین نیروی انسانی توانمند

در ادامه، ادهم مدیرعامل مرکز نگهداری پسران بی‌سرپرست و بدسرپرست، یکی از مهم‌ترین مشکلات این مراکز را کمبود فضای فیزیکی عنوان کرد و گفت: به دلیل محدودیت ظرفیت ناچاریم کودکان و نوجوانان با گروه‌های سنی مختلف را در کنار یکدیگر نگهداری کنیم.

وی همچنین با اشاره به دشواری جذب نیروهای متخصص، به‌ویژه مربیان مرد افزود: پایین بودن سطح حقوق و مزایا موجب شده جذب و حفظ نیروهای کارآمد برای مراکز نگهداری کودکان با مشکلات جدی مواجه شود.

خلأ ارتباط با ذی‌نفعان و دانشگاهیان در حوزه آسیب‌های اجتماعی باید جبران شود

مدیرعامل این مرکز، نگرانی درباره آینده نوجوانان پس از ۱۸ سالگی را نیز از دیگر دغدغه‌های جدی مراکز عنوان کرد و گفت: حمایت از این نوجوانان پس از ترخیص یکی از حلقه‌های مهم نظام حمایتی است که باید بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 198226

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 5 =