در رسانه|  فعالیت ۵۵ مرکز غربالگری بینایی در استان

معاون توسعه و پیشگیری بهزیستی استان گفت: ۵۵ مرکز غربالگری بینایی در استان همدان فعالیت دارد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز همدان، باب الحوائجی با بیان اینکه طرح غربالگری بینایی از اول اردیبهشت آغاز و تا پایان سال ادامه دارد، افزود: این طرح با هدف شناسایی اختلالات بینایی کودکان ۳ تا ۶ سال اجرا می‌شود.

او افزود: این سن مناسب‌ترین و طلایی‌ترین سن پیشگیری از تنبلی چشم است و خانواده‌ها حتما برای معاینه چشم کودکان مراجعه کنند تا در آینده مشکلی برای کودکان پیش نیاید. معاون توسعه و پیشگیری بهزیستی استان همدان با بیان اینکه برای افزایش خدمات به خانواده‌ها تعداد مراکز معاینه افزایش یافته است، گفت: از ۵۵ مرکز غربالگری در استان همدان ، ۹ مرکز دائمی و ۴۶ مرکز مثبت زندگی هم در حال ارائه خدمات است.

به گفته باب الحوائجی، مراکز بهزیستی سال گذشته حدود ۴۰ هزار کودک غربالگری شدند و سه هزار و ۳۰۰ کودک هم به مراکز درمانی معرفی و هشت نفر نیز با همکاری دانشگاه علوم پزشکی جراحی شدند.

غربالگری تنبلی چشم (آمبلیوپی)

تنبلی چشم یا آمبلیوپی اختلالی در بینایی فرد است که باعث می‌شود دید یک چشم و گاهی دو چشم کاهش پیدا کند به طوری که حتی با اصلاح عیب انکساری (با استفاده از عینک و لنز و.) و رفع مشکلات ساختمانی چشم نیز برطرف نشده و ادامه می‌یابد.

این اختلال هرچه دیرتر تشخیص داده شود درمان دشوارتر می‌شود و میزان بهبودی کمتر خواهد بود به طوری که اگر درمان در سنین ۱۰ تا ۱۲ سالگی آغاز شود، دید کامل نخواهد شد و پس از ۱۲ سالگی نیز اثری در بهبود دید چشم ندارد.

 در بیشتر موارد ظاهر چشم تنبل کاملا طبیعی است و هیچ نشانه‌ای از بیماری در آن دیده نمی‌شود به همین دلیل پدر و مادر و اطرافیان متوجه خطر مهمی که بینایی کودک را تهدید می‌کند نیستند؛ لذا تنها راه پیشگیری از " تنبلی چشم " تشخیص به موقع عوامل ایجاد کننده آن است و از آنجا که بسیاری از این عوامل برای خانواده‌ها ناشناخته است چشم همه کودکان می‌بایست حداقل ۴ بار هرسال (در سنین ۶-۳) قبل از دبستان غربال شود ..

تنبلی چشم یکی از شایع‌ترین علل کاهش دید قابل پیشگیری در دهه اول زندگی است. میزان شیوع آن از ۲ تا ۵ درصد در ایران و کشورهای مختلف گزارش شده است. متاسفانه در صورت عدم درمان اثرات کمی دید آن تا آخر عمر برای بیمار باقی خواهد ماند. علت‌های عمده و اصلی ذکرشده برای آمبلوپی عیوب انکساری تصحیح نشده، انحرافات چشمی و محرومیت از دید می‌باشند. درمان معمول آن بستن چشم بهتر یا تار کردن تصویر آن با آتروپین است. امروزه با وجود پیشرفت‌های زیادی که در درمان بیماری‌های چشمی حاصل شده است هنوز سوالات زیادی در مورد نامگذاری، علت، روش و سن غربالگری، روش و نوع درمان، زمان خاتمه و اثرات و عوارض آن، علت و میزان عود آمبلوپی مطرح است.

علائم آمبلوپی

کودکی که چشم او در حال تنبل شدن است، ممکن است شکایتی نداشته باشد و والدین او نیز از این قضیه خبر نداشته باشند، و وقتی متوجه مسئله میشوند که دیر شده باشد. پس به یاد داشته باشیم چشم در حال تنبل شدن معمولا ظاهری طبیعی دارد، لذا معاینه چشم همه بچه‌ها ضروری است تا افراد در معرض تنبلی چشم را پیدا کنیم و پیشگیری لازم را انجام دهیم. ممکن است کودک از ضعف بینایی، خستگی چشم و یا سردرد شکایت داشته باشد و یا اینکه علایم بیماری‌های مسبب تنبلی چشم نظیر انحراف چشم و کدورت‌های مسیر بینایی مثل آب مروارید و کدورت قرنیه منجر به تشخیص شوند.

درمان آمبلوپی

راه‌های بینائی در مغز، در سال اول زندگی تکامل زیادی می‌یابند، و تا سن ۹ تا ۱۰ سالگی تکامل و رشد این راه‌های عصبی پایان می‌پذیرد. چنانچه تنبلی چشم تا این سن پیشگیری نشود، به کم بینائی دائمی و غیر قابل علاج منجر خواهد شد.

تصحیح عیوب انکساری: در اغلب موارد تصحیح عیب انکساری شاید تنها اقدام لازم باشد وکودک پس از استفاده از عینک بینایی کامل پیدا کند.

بستن چشم خوب: بستن تمام وقت چشم خوب به مدت یک هفته به ازای هر سال سن کودک می‌باشد و اگر سه دوره این درمان را تکرار کردیم و موثر نبود بدین معنی است که آمبلیوپی به درمان مقاوم بوده و باید یک بررسی مجدد جدی از نظر بیماری‌های عضوی و بررسی دید رنگ انجام شود. در طول درمان با این روش مثل افراد یک چشم توصیه می‌شود حتما از عینک محافظ استفاده گردد. با توجه به این مسئله که بستن تمام وقت ممکن است باعث از بین رفتن دید دو چشمی و فیوژن شود و شانس آمبلیوپی در چشم مقابل وجود دارد.

کد خبر 56768

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 9 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد