شهریار|چرا باید افسردگی در نوجوانی را جدی‌تر بگیریم

شاید بشود از دوران نوجوانی به سخت‌ترین دوران زندگی تعبیر کرد، دورانی که سرتاسر تغییر است و با فراز و نشیب‌های جسمی و عاطفی بسیاری همراه است. 

به گزارش روابط عمومی بهزیستی استان تهران به نقل از مجله روزهای زندگی، رضا فریدی روانشناس و کارشناس اورژانس اجتماعی شهرستان شهریار در ادامه این مطلب می گوید: تغییراتی که می‌تواند بر نحوه تفکر، رفتار و یادگیری تأثیرگذار باشد. افسردگی بیماری روحی است که در این دوران به‌سختی قابل‌تشخیص است و ممکن است با علائم بلوغ اشتباه گرفته شود. ازآنجاکه عدم درمان افسردگی در نوجوانی عواقب وحشتناکی می‌تواند داشته باشد بنابراین باید نسبت به اعمال و رفتار فرزند خود در این دوران حساسیت بیشتری به خرج دهیم.

بررسی و مطالعات مختلف تأیید می‌کند که یکی از هر هشت نوجوان افسردگی دارد؛ عدم درمان و رسیدگی به افسردگی در این سن می‌تواند مشکلات جدی برای نوجوان به‌وجود بیاورد. افسردگی در نوجوانان ممکن است با مشکلاتی چون سوءمصرف الکل و مواد مخدر، مشکلات مدرسه و دانشگاه، درگیری و مشکل با خانواده، اقدام به خودکشی و در بدترین حالت، خودکشی همراه باشد.

اغلب تشخیص افسردگی در نوجوانان مشکل است و ممکن است با نوسانات خلقی عادی مربوط به دوران بلوغ آن‌ها اشتباه گرفته شود و تا زمانی که اتفاق جدی مانند اقدام به خودکشی رخ نداده باشد تشخیص آن پنهان بماند.
نوجوان مبتلابه افسردگی ممکن است برخی علائم زیر را داشته باشد:
روحیه غمناک یا افسرده، احساس بی‌فایده بودن و ناامیدی، از دست دادن علاقه به چیزهایی که قبلاً از آن لذت می‌برد، انزوا و گوشه‌گیری از دوستان و خانواده، گریستن، ناتوانی در خواب یا زیاد خوابیدن، از دست دادن اشتها یا افزایش اشتها، دردهایی که از بین نمی‌روند حتی با معالجه، تحریک‌پذیری، خستگی با وجود خواب کافی، عدم توانایی تمرکز، افکار خودکشی، صحبت از خودکشی یا اقدام به خودکشی و افت تحصیلی

 علل افسردگی در نوجوانان:

1. افسردگی می تواند ارثی باشد و در نوجوانانی که یکی از والدین و نزدیکانشان افسرده باشد شایع‌تر است.

2. متأسفانه افسردگی در نوجوانانی که در شرایط سخت اجتماعی مجبور به زندگی هستند بیشتر دیده می‌شود مانند زندگی در خانواده فقیر یا خانواده‌ای که در آن یکی از والدین مشکل اعتیاد داشته باشند و …

3. حوادث آسیب‌زا مانند از دست دادن یکی از دوستان یا والدین، طلاق یا ازدواج مجدد والدین، سوءاستفاده جسمی یا عاطفی هر رویدادی که باعث پریشانی می‌شود یا حتی تغییر در سبک زندگی می‌توانند از عوامل ابتلا به افسردگی در نوجوانان باشد.

4. مشکلات جسمی مانند کم‌کاری تیروئید، سندرم قبل از قاعدگی و تغییر در تعادل هورمون‌های بدن، بیماری‌هایی مانند سرطان، دیابت، آسم، ایدز و …

5. عوارض جانبی برخی از داروها نیز می‌تواند باعث افسردگی شود.

6. داشتن موضوعاتی که بر عزت‌نفس تأثیر منفی می‌گذارد مانند چاقی، لاغری، کوتاهی یا بلندی قد و …

7. داشتن سایر شرایط بهداشت روان مانند اختلال دوقطبی، اختلال اضطراب، اختلال شخصیت، بی‌اشتهایی یا بولیمیا،
ناتوانی در یادگیری یا نقص توجه / بیش فعالی (A.D.H.D)

8. داشتن خصوصیات شخصیتی خاص، مانند اعتمادبه‌نفس پایین یا وابستگی بیش‌ازحد، خود انتقادی یا بدبینی، مصرف الکل، نیکوتین یا مواد مخدر دیگر


تشخیص افسردگی در نوجوانان:

اگر نوجوان شما بیش از چند هفته از نظر روحی، رفتاری یا شخصیتی تغییرات چشمگیری داشت، زمان خوبی است که به دنبال یک روانشناس باشید تا علت این تغییرات را مشخص کند. هر تغییر طولانی‌مدت در عملکرد نوجوان نشان‌دهنده یک مشکل جدی است که باید شناسایی و مرتفع شود. همیشه باید احتمال افسردگی در نوجوان جدی گرفته شود تا منجر به وخامت حال و خودکشی در وی نگردد.
نوع افسردگی که فرد به آن مبتلا می‌شود بستگی به ماهیت، علائم و شدت آن دارد. افسردگی در نوجوانان اغلب توسط روانشناسان تشخیص داده می‌شود. به نوجوان افسرده یک فرم ارزیابی روان‌شناختی در قالب پرسشنامه داده می‌شود تا اطلاعاتی راجع به‌شدت علائم و مدت‌زمان آن در اختیار درمانگر قرار بگیرد.

با مشاهده چه علائمی در نوجوان باید فوراً به روان‌پزشک یا روانشناس مراجعه کنیم؟

– احساس افسردگی شدید، ترس، اضطراب یا عصبانیت نسبت به خود یا دیگران

– زمانی که نوجوان از کنترل خارج می‌شود

– صداهایی را می‌شنود که دیگران نمی‌شنوند

– چیزهایی را می‌بیند که دیگران نمی‌بینند

– 3 روز متوالی قادر به خوردن و خوابیدن نبوده است

– رفتاری را نشان می‌دهد که دوستان، خانواده یا معلمان را نگران کرده و دیگران از این رفتار ابراز نگرانی کرده و از شما درخواست کمک می‌کنند.

کد خبر 30836

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد