به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل به نقل از خراسان رضوی؛حمیدرضا پوریوسف مدیر کل بهزیستی این استان در مراسمی که به مناسبت شادباش نجات 5 هزار زندگی خانوادگی از آسیب جدایی در مرکز مداخله در طلاق «مهر حقی» مشهد برگزار شده بود افزود: وقتی 5 هزار زوج با کمک مددکاران و روانشناسان تحت نظر بهزیستی، تصمیم میگیرند دوباره به زندگی خانوادگی برگردند و یک بار دیگر شانس خود را برای ادامهی زندگی امتحان کنند، این موفقیت بزرگی به حساب میآید.
وی با بیان اینکه برگشت 2 تا سه درصد این زوجها به پروسه طلاق، طبیعی است گفت: امیدواریم به شرایطی برسیم که میزان سازشها را بسیار بالاتر از این ببریم.
مدیر کل بهزیستی خراسان رضوی با تصریح این نکته که عوامل بسیاری در جدایی زوجین تأثیر دارند گفت: ما در بهزیستی به همهی عوامل مستعد کنندهی طلاق در خانوادهها تسلط نداریم و قادر به تغییر فاکتورهای اقتصادی اجتماعی مؤثر در زندگی خانوادگی نیستیم اما تلاش میکنیم با راهکارهای روانشناسانه و مددکارانه به حداکثر تأثیرگذاری در زوجین برسیم.
وی اضافه گرفت: اگر این زوجین سازش یافته بر اثر نبود مداخلات علمی و کارشناسی بهزیستی به طلاق میرسیدند اکنون با 5 هزار زن مطلقه، 50 کودک بیسرپرست یا بدسرپرست قطعی، 5 هزار مرد تنها و سرگردان و صدها زمینهی آسیب اجتماعی بیش از میزان فعلی مواجه بودیم.
رئیس برنامهی مداخله در طلاق بهزیستی خراسان رضوی با یادآوری اینکه اجرای این برنامه با مخالفتهای جدی از سوی برخی افراد و دستگاهها مواجه بوده است گفت: علیرغم این مخالفتها کار دنبال شد و به گونهای توسعه و پیشرفت داشت که تمام کشور را تحت تأثیر قرار داد و حتی در حضور مقام معظم رهبری به عنوان یک طرح موفق اجتماعی مطرح گردید.
وی از شیطنت برخی افراد در انعکاس نادرست نتایج این برنامه در افکار عمومی خبر داد و گفت: متأسفانه در یک برنامهی تلویزیونی در استان، وضعیت مداخلات کاهش طلاق به گونهای مطرح شد که گویا بهزیستی شرایطی را فراهم کرده که افراد در چند دقیقه طلاق بگیرند.
دکتر پوریوسف گفت: بر اساس شرایط و زمینههایی که پروتکلهای این مداخلات برای ما مشخص کرده، همکاران ما در تیم غربالگری طلاق مخیرند تا 10 درصد مراجعین را مستقیما به دفاتر پیشخوان قضایی معرفی کنند تا پروسهی طلاق را در مجامع قانونی پیگیری نمایند.
وی خاطر نشان کرد: این 10 درصد زوجهایی هستند که به خاطر شرایط حاد اختلافات، امکان ادامهی زندگی برای آنها بسیار دشوار است و ممکن است در صورت ادامه زندگی، با آسیبهای جدی مانند خشونتهای بالا و حتی درگیریهای شدید فیزیکی مواجه باشیم بنا بر این مصلحت کارشناسی ایجاب میکند که آنها پروسهی طلاق را در مجاری قانونی ادامه دهند.
وی اضافه کرد: به جز این ده درصد، تمام افرادی که در سراسر استان خراسان رضوی متقاضی طلاق هستند باید مسیر مشاوره روانشناسی و مددکاری را طی کنند و هیچ راه قانونی دیگری برای طلاق گرفتن وجود ندارد.
وی خطاب به دفاتر مشاوره و مددکاری که در طرح مداخله در طلاق فعال هستند هشدار داد: بعضا گفته شده که برخی افراد حاضرند پول مشاوره را بدهند اما مشاوره انجام نشود.
وی افزود: اینکه افراد با پرداخت پول بخواهند فرایند قانونی مشاوره برای ادامهی زندگی خانوادگی را بر هم بزنند از نظر بهزیستی تخلف است و ما با دفاتری که دیده شود چنین اقدامی دارند بشدت برخورد میکنیم چون این کار، خط قرمز طرح مداخله در طلاق است.
وی همچنین گفت: عملکرد تمام دفاتر مشاورهی دخیل در طرح کاهش طلاق توسط حراست دادگستری و بهزیستی استان رصد میشود و به محض مشاهدهی تخلف از دفاتر، صلاحیت صاحب امتیاز لغو و فعالیت آن تعلیق میشود.
وی با اشاره به شایعاتی که در خصوص طلاق سریع وجود دارد گفت: در حال حاضر نه تنها در خراسان رضوی بلکه در بیشتر استانهای کشور که این طرح به اجرا درآمده، امکان طلاق سریع وجود ندارد و همهی متقاضیان باید فرایند مشاوره یا مددکاری را که حدود 45 روز زمان میبرد و با مقدمات قانونی پیشخوانها و مراجع قانونی، نزدیک به دو ماه طول میکشد طی کنند.
وی به مثبت شدن نرخ ازدواج در سال جاری در خراسان رضوی هم اشاره کرد و گفت: این نرخ تا سال گذشته در خراسان رضوی منفی بوده که در حال حاضر نزدیک به یک درصد مثبت شده است.
وی افزود: به عبارت دیگر در حال حاضر ازدواج و طلاق تقریبا در یک سطح نرمال در استان اتفاق میافتد در حالی که در سالهای گذشته، میزان ازدواج کاهش یافته و در مقابل، طلاق بالا رفته بود.
وی همچنین گفت: اگر چه تغییر شرایط اجتماعی، اقتصادی، وضعیت فرهنگی و تأثیرات سبک زندگی جدید، میزانی از طلاق را در بین اقشار جامعه، طبیعی میداند اما متأسفانه در شرایطی هستیم که میزان طلاق از حد متعارف جامعهی ما بالاتر میباشد.
وی با بیان اینکه تعداد متقاضیان طلاق در سالهای اخیر بالاتر رفته گفت: با وجود بیشتر شدن متقاضیان طلاق، میزان سازشها هنوز هم در سطح 17 درصد باقی مانده که این رقم بسیار خوبی در نجات زندگی خانوادگی میباشد.
وی همچنین از سامانه ثبت اطلاعات متقاضیان طلاق به عنوان یک طرح ابتکاری موفق در بهزیستی خراسان رضوی نام برد و گفت: در هیچ جای جهان، چنین سامانهای طراحی و عملیاتی نشده و این تنها بهزیستی خراسان رضوی و در وهلهی بعد، استانهای مجری طرح هستند که چنین سامانهای دارند که قادر است در هر لحظه، اطلاعات بسیار مفیدی در بارهی شاخصهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مختصات فردی و هویتی، منطقهی جغرافیایی، عوامل و دلایلی که افراد متقاضی طلاق برای ازدواج و جدایی مطرح میکنند در اختیار مسؤولان، پژوهشگران و برنامهریزان اجتماعی قرار دهد.
منبع خبر:
روابط عمومی و امور بین الملل
.